Misao o održavanju vašeg vjenčanja iz snova može biti opojna, ali stvarnost može biti uznemirujuća zbog uvijek prisutnih visokih troškova. Kako biste najbolje utvrdili kako stojite s financijskim sredstvima, preporučujemo vam da izradite tzv. vjenčani budžet u kojem ćete navesti prosječne troškove za pojedinu stavku na vjenčanju i vaše stvarne mogućnosti. Obratite pažnju na najamninu sala za večeru, odabir hrane i pića te glazbe odnosno benda. Za raznorazne dekoracije također je potrebna svota novca. Zasigurno puno novaca izdvojit ćete na vjenčani look, a nešto manje na pozivnice i zahvalnice. Ipak, kad se sve zbroji, vrlo je lako moguće doći do nezadovoljavajućeg rezultata. U nastavku teksta donosimo vam glavninu onoga što je neophodno za svako vjenčanje iz snova.

Sala za vjenčanje

Odabir odgovarajuće sale za vjenčanje može biti iscrpljujuće s obzirom na to da mladencima ne bude uvijek na raspolaganju njima omiljena sala zbog unaprijed zauzetih termina. Zato se često puta mora tražiti neka druga pa i treća sala sa slobodnim terminom. Nerijetko dolazi do promjene cijena na više, što pored osnovnog troška stvara dodatni, neplanirani.

Glazba / bend

Nakon sale, najviše novaca za vjenčanje potrošit ćete na glazbu odnosno bend koji će svirati i uveseljavati mnoge uzvanike. Nemojte se odlučiti za prvi na koji naiđete, jer glazbeni bendovi su ti koji podižu atmosferu i pogoduju zabavi i dobrom ugođaju.

Tretmani uljepšavanja

Već ste stavili sa strane novac koji ste izdvojili za profesionalnog frizera i šminkera koji će vas uljepšati da dan vjenčanja. Niste zaboravili ni manikuru, solarij, pedikuru i sve kozmetičke usluge. No imajte na umu da ćete neke tretmane ljepote trebati ponoviti više puta kako biste postigli rezultat kojem težite. Kako biste eventualno malo smanjili troškove navedenih tretmana, pratite ponude na internetu te za iste ostvarite neke popuste.

Vjenčano odijelo i vjenčanica

Pronalazak savršene vjenčanice prava je slatka muka. Rijetko koja mladenka od prve pronađe vjenčanicu koja joj se sviđa i koju treba samo malo prepraviti. Iz tog razloga preporučujemo vam da krenete u potragu za idealnom vjenčanicom čim odredite datum najvažnijeg dana u vašim životima. Provjerite sve što vam se nudi u trgovinama. Osim toga, preporučujemo vam da iste salone pratite i na fan stranicama na internetu, jer često znaju imati rasprodaje; možda baš vama u potpunosti bude odgovarala vjenčanica za 2000,00 kuna! Muškarci su nešto slobodniji i bezbrižniji. Iako u potragu za odgovarajućim odijelom kreću tjedan dana prije vjenčanja, važno je naglasiti da odijelo i cipele moraju obavezno biti usklađeni s vjenčanicom te temom i stilom vjenčanja.

Fotografi

Kako biste imali najkvalitetnije fotografije i snimke najvažnijeg dana u vašim životima kojeg ćete se uvijek rado sjećati, uposlite samo najboljeg fotografa. Raspitajte se među prijateljima, pogledajte dosadašnje fotografije te donesite zaključke.

Hrana, piće, torte i kolači

Svadbeni jelovnik košta između 300 – 500 kuna ovisno o namirnicama. Kada taj broj pomnožite s brojem uzvanika, dobijete prilično veliku svotu novca. K tome morate još nadodati i cijene pića za svaku osobu. Prilikom izrade torti i kolača preporučujemo vam da zamolite obitelj i prijatelje koji su vični tome da vam pomognu. Bit će im drago pomoći i doprinijeti vašoj svadbi na bilo koji način, a osim toga, uštedjet ćete i nešto novca.

Prstenje

Kada je riječ o odabiru vjenčanog prstenja, mladenci se uglavnom odlučuju za žuto ili bijelo zlato. Cijena prstenja određuje se po težini, vrsti metala te eventualnim svjetlucajućim kamenčićima.

Dekoracije (dekoracije sale, automobila, okućnice, cvijeće, konfeti i sl.)

Dekoracije svadbenih stolova te izrada cvjetnih aranžmana neizostavna su stavka svakog vjenčanja. Ovisno o vrsti cvijeća (sezonsko, umjetno) te posebnim željama mladenaca koji se tiču dekoriranje sale može iznositi i do nekoliko tisuća kuna.

Pozivnice i zahvalnice

Pozivnice i zahvalnice ne iziskuju previše troška. Ipak, preporučujemo vam da kao zahvalnice vašim gostima što su svojim prisustvom uljepšali vašu svadbu, poklonite jedinstvene sitnice koje će ih uvijek rado sjećati na taj dan. Izradite jastučiće od lavande s vašim inicijalima ili poklonite male staklene bočice s likerom koji ste napravili upravo za ovu prigodu.

Tečaj plesa te momačka i djevojačka večer

Iako u financiranju momačkih i djevojačkih večeri uglavnom sudjeluju svi koji su na njima pristuni, novac koji biste tu potrošili odvojite na tečaj plesa koji vam je svakako potrebniji.

Objavi odgovor