Organiziranje vjenčanja naizgled se čini prilično zahtjevno, a kako i ne bi kad se sve treba pomno istražiti i isplanirati. Vjenčanja se ugrubo dijele na formalna, tradicionalna, destinacijska i tematska. Formalna vjenčanja odnose se na obred vjenčanja isključivo kod matičara, dok tradicionalna podrazumijevaju vjenčanje i pred Bogom. Destinacijska vjenčanja idealna su za sve one koji žele nešto drukčije od uobičajenog.

Mnogi se odlučuju da početak novog zajedničkog života obilježe sami, umjesto tradicionalnog načina kada su okruženi obitelji i prijateljima. Destinacijska vjenčanja omogućuju da svoje zavjete izmijenite na vrhu litica odakle se pruža prekrasan pogled na ocean ili da budete okruženi prekrasnim pješčanim plažama. Neki se odlučuju i na vjenčanje na planinskim vrhovima kada vam je doslovno samo nebo granica. Tematska vjenčanja podrazumijevaju uklapanje alternativnih stvari u organizaciju vjenčanja. To se točnije odnosi na obilježavanje vjenčanja određenom tematikom koja ima veliki utjecaj na život mladenaca. To mogu biti vjenčanja pod morem, vjenčanja iz crtića i sl.

Nakon što ste odredili kakvo vjenčanje želite, vrijeme je da se dogovorite oko datuma, odnosno koje vam godišnje doba najviše odgovara. Vjenčanja u proljeće i početkom ljeta zasigurno su najzanimljivija, jer to je vrijeme kada se priroda budi i cvjeta pokazujući svu svoju raskoš. Osim toga, temperature zraka u to doba godine zaista su najprihvatljivije. Jesenska vjenčanja opet imaju svojih čari. Temperature nisu toliko visoke, tako da još uvijek možete imati vjenčanje na otvorenom, a šarenilo boja iz prirode idealno je za vjenčani foto session. Za sve zaljubljenike u snježne radosti, zima je dobar odabir za vrijeme održavanja vjenčanja.

Vjenčanja prema mjestu mogu se, ugrubo govoreći, povezati s destinacijskim vjenčanjima, no osim mogućnosti odabira neke egzotične lokacije, slobodni ste odlučiti se još između crkve, restorana, hotela ili šatora. Danas iznimno popularno, sve se više mladenaca odlučuje ozakoniti svoju ljubav negdje u prirodi.

Nakon što se dogovorili točan datum vjenčanja, a to je potrebno učiniti i do godinu dana prije, obavijestite svoje roditelje i rodbinu o vašoj odluci. Dakako, prije svega, odredite budžet koji će vam biti na raspolaganju za sve što će vam biti potrebno. Ako znate neki dobar bend koji je već zabavljao goste na vjenčanjima na kojima ste se super proveli, raspitajte se o njihovim gažama te provjerite jesu li slobodni na vaš datum. Odlučili ste se, dakle, i o vrsti vjenčanja; gdje će se održati obred, slavlje i sl. te rezervirali određeni prostor, vrijeme je da napravite okvirni popis uzvanika. Zatim, otprilike devet mjeseci prije vjenčanja rezervirajte snimatelja ili fotografa; ovisno o vašim željama.

Ako se odlučite za snimanje vjenčanja, dogovorite se sa snimateljem o vašim željama: hoće li snimati samo ceremoniju vjenčanja, ulazak u salu ili nešto drugo. Isto vrijedi i za fotografiranje. Na kraju, razgovarajte o cijenama te ih usporedite s drugim pružateljima usluga. Došlo je vrijeme kada se trebate odlučiti kakvu vjenčanicu želite imati. Obiđite nekoliko salona s vjenčanicama te rezervirajte onu koja vam se najviše sviđa, a da vam je udobna. Isto vrijedi i za mladoženju; odluči i rezerviraj odijelo na vrijeme.

Otprilike sedam mjeseci prije vjenčanja pozabavite se s dokumentima iz matičnog ureda, u slučaju vjenčanja u crkvi dogovorite termin sa svećenikom te upišite tečaj za vjenčanje. Šest mjeseci prije vjenčanja odredite kakve dekoracije želite te se odlučite za uređivanje crkve, sale i automobila. Naručite kolače, torte i ostale slastice. Mladenka neka rezervira svoj termin kod kozmetičarke, frizera i vizažista. Svakako uzmite u obzir probno šminkanje na kojem ćete dogovoriti detalje. Ne zaboravite i na izradu pozivnica te zahvalnica za vaše goste. Dva mjeseca prije vjenčanja trebali biste uručiti pozivnice vašim uzvanicima kako bi mogli rezervirati taj datum samo za vas. Podrazumijeva se da ste prijateljima ranije dali do znanja o proslavi vašeg najvažnijeg dana u životu.

S kumovima i rodbinom dogovorite se oko detalja tijekom mise (čitanja) te o obavezama barjaktara. Tjedan dana prije vjenčanja proslavite svoj zadnji izlazak i druženje s prijateljicama kao djevojka, a vaš će se odabranik slično proslaviti u krugu najboljih prijatelja. Deset dana prije vjenčanja isprobajte haljinu kako bi se još uvijek mogli učiniti eventualni popravci. Osim toga, izradite plan sjedenja u sali te potvrdite termin kod frizera i kozmetičara kako biste se na sami dan vjenčanja probudili odmorni te opušteno dočekali sudbonosno “da”. Pripremite si neseser u koji ćete spremiti glavne kozmetičke potrepštine, kao i stvari za prvu bračnu noć. Nemojte paničariti, jer sve što je bilo na popisu stvari koje trebate uraditi označeno je kao čekirano. Izbacite nervozu, budite vedri i nasmijani, jer, hej, ipak je ovo vaš najvažniji dan!

Objavi odgovor