Brak nije samo romantični odnos između dvije osobe, već ponekad može predstavljati i vrstu poslovnog odnosa. Ovo može zvučati zaista čudno, no postoje brojni ovakvi slučajevi.

Ova dvostruka priroda braka i razlozi ulaska u brak doveli su do spoznaje da bi trebalo postojati nešto čime će se spriječiti financijski interesi onog supružnika koji je slabijeg imovinskog stanja. Drugim riječima, postoji predbračni ugovor kojim se štiti supružnik koji ima veće financijske prihode te imovinu veće vrijednosti.

Ako razmišljate o tome da potpišete predbračni ugovor, morate biti dobro upoznati s njegovim prednostima, ali i nedostatcima. Više o svemu pročitajte u nastavku koji slijedi.

Prednosti predbračnog ugovora

– Predbračni ugovor može zaštititi prava vaših nasljednika, vaše djece i unučadi iz prethodnog braka.
– Ako imate dobrostojeću tvrtku koja je izvor velikih financija, predbračni sporazum može zaštititi interes vaše tvrtke, tako da vaš posao nikad ne bude pod utjecajem ili kontrolom vašeg supružnika uslijed eventualnog razvoda.
– Ako jedan od supružnika ima znatno veći financijski dug od drugog, predbračnim ugovorom mogu se zaštititi prava drugog supružnika od preuzimanja obaveze otplaćivanja dijela duga na sebe.
– Ako namjeravate odustati od unosne karijere nakon što se vjenčate, predbračnim ugovorom možete osigurati kompenzaciju u slučaju da brak ne potraje.
– Predbračni ugovor može ograničiti iznos koji će jedan od supružnika morati isplatiti drugome nakon eventualnog razvoda braka.
– Predbračni ugovor štiti financijske interese starijih osoba, osoba koje ulaze u drugi ili treći brak te osoba s vrijednom imovinom i visokim financijskim statusom.

Nedostatci predbračnog ugovora

– Predbračni ugovor zaista nije romantičan: biti zaručen, razmišljati i zamišljati ljetne večernje šetnje po mjesečni ili zajedničke večere uz svijetlo svijeća… Postoji li nešto što može narušiti ovo savršenstvo? Predbračni ugovor.
– Sklapanjem ovakve vrste ugovora zaista nije zajamčen dobar početak budućeg zajedničkog života. Ipak je ovdje riječ o navođenju pojedinosti o tome što će se dogoditi u slučaju smrti supružnika ili eventualnog razvoda braka. Ovakve stvari mogu stvoriti nedostatak povjerenja jedno o drugo.
– Predbračni ugovor utječe i na nasljedstvo u slučaju da jedan od supružnika umre. Prema zakonu, imate pravo na dio imovine, čak iako to nije naznačeno u oporuci.
– Potpisivanje predbračnog ugovora može staviti dodatni teret na leđa supružnika u slučaju da dođe do izmijenjenih okolnosti. Ljudi ne mogu predvidjeti što će se dogoditi kasnije u braku i u životu općenito. Predbračni ugovor temelji se uglavnom na pretpostavkama koje su pak utemeljene na trenutnim situacijama. Ako se situacije promjene, predbračni ugovor može izazvati tolike komplikacije kojih uopće ne bi bilo da ugovor nije potpisan.
– Predbračni ugovor u nekim situacijama može biti potpuno nepotreban: državni zakoni ponekad pokrivaju mnoga pitanja koja se odnose na predbračni ugovor. Isto tako, većina država ne dopušta rješavanje određenih pitanja putem predbračnog ugovora, već se isti rješavanju sudskim sporovima.
– Nikad nije pravo vrijeme za potpisivanje predbračnog ugovora: zajedno planirate i organizirate vaše vjenčanje, kuću u kojoj ćete živjeti, pričate o zajedničkoj budućnosti, djeci… Ipak, započinjete temu o predbračnom ugovoru. Čak i da se oba supružnika slažu o tome da bi trebali sklopiti predbračni ugovor, ovo zaista može biti čudno i veoma uznemirujuće iskustvo.

Objavi odgovor