Najbolji prijatelj odabrao je upravo vas da mu budete kum na vjenčanju. Vi ste, naravno, ushićeni i osjećate se izvrsno, no ipak, imate i vi neke dužnosti i „obaveze“ koje ćete morati ispuniti na njegovom vjenčanju. Zasigurno najveća obaveza odnosi se na održavanje govora. Slijedite savjete koje navodimo u nastavku teksta kako biste to najbolje odradili.

1. Govorite jasno i glasno: nadamo se da ćete za potrebe držanja govora imati mikrofon uza se. Čak i ako ne budete, pobrinite se da govorite razumljivo i glasno. Nema ništa gore, nego slušati nekoga pet minuta, a ne razumjeti većinu stvari koju je izrekao.
2. Mijenjajte ritam i ton glasa kojim govorite kako ne bi sve bilo jednolično i monotono.
3. Ne pijte previše: nemojte se previše opustiti i popiti koju čašicu više prije nego što ste održali govor. Kapljica ili dvije mogu vam pomoći da se opustite i oslobodite, ali više od toga je nepoželjno.
4. Nemojte sve čitati s papira: govor na vjenčanju vašeg najboljeg prijatelja treba dolaziti iz srca, a ne, doslovno, s papira. Ako ste skloni improviziranju, radije parafrazirajte ono što se napisali. Ne zaboravite na kontakt očima s uzvanicima pred kojima držite govor.
5. Stojte uspravno: ovaj trenutak iznimno je važan kako za vas, tako, naravno i za vašeg prijatelja. Vaš stav odražava vaše osjećaje, stoga tijekom držanja govora obavezno stoje uspravno, bez ikakvog naslanjanja. Osim toga, želite izgledati dobro na fotografijama, zar ne?

O čemu držati govor

Započnite o izražavanju lijepih misli i osjećaja o mladenki i mladoženji te o vašem odnosu s njima.
– Kako ste se upoznali?
– Kako biste ih opisali? Izdvojite prvih 3-5 epiteta koji vam padaju na pamet.
– Kakav je bio mladoženja dok nije upoznao svoju buduću suprugu? (naravno, izostavite sve ono što ni sami ne biste htjeli čuti da netko priča o vama) Kako se promijenio njegov život?
– Kako su se upoznali? Sjećate li na koji vam je način mladoženja prvi puta pričao o njegovoj odabranici?
– Znate li neke zanimljive pričice koje na simpatičan način karakteriziraju mladoženju?

Držanje govora

Govor započnite svojim predstavljanjem, jer budite sigurni da vas ne poznaju svi uzvanici na vjenčanju. Iskoristite prikladne rečenice poput: „Oprostite, molio bih na trenutak za vašu pažnju“ ili „Želio bih reći nekoliko riječi o našim prijateljima zbog kojih smo se danas okupili“ i sl. Da biste privukli pozornost ljudi, slobodno recite neku dosjetku ili šalu o braku. Prije nego što se previše udubite u svoj govor, zahvalite se domaćinu (tko god to bio) i izrazite sreću što ste okupili u tolikom broju da zajedno prisustvujete ovoj sretnoj prigodi.

Srednji dio govora rezervirajte za bilješke koje ste stavili na papir, a koje se tiču ranije navedenih stavki. Zatim, izrazite svoje lijepo mišljenje o braku i zajedničkom životu. Ako ste iskreni o tome što govorite te ako riječi dolaze iz vašeg srca, nećete pogriješiti ni u čemu.

Na kraju govora izrazite lijepe želje te svi skupa podignite čaše u zrak i nazdravite sretnom budućem i zajedničkom životu mladenaca!

Objavi odgovor