Djeveruše i njihovi zadaci na vjenčanju

Biti djeveruša mnogim je djevojkama iznimna čast. A kako i ne bi, kad je višegodišnje prijateljstvo „dosegnulo“ veću razinu.

Ako se do sada još nikada niste našli u ovakvoj situaciji ili ne znate previše o svi formalnostima vjenčanja, ovo vam se na prvi pogled može činiti pomalo zastrašujućim zadatkom. Ipak, nemate razloga da se tako osjećate. U nastavku teksta upoznat ćemo vas sa svim „zadatcima“ te naznačiti vaše ključne uloge kako biste pružili svu moguću potporu vašoj najboljoj prijateljici.

1. Pružite pomoć pri odabiru vjenčanice: u nekim slučajevima mladenka sama želi odlučiti kakvu vjenčanicu želi nositi na najvažniji dan u njezinom životu. Ili to radi u dogovoru s kumom. Ipak, ako vas zamoli za pomoć, „Ne“ zasigurno nije odgovor koji želi dobiti.

2. Sudjelujte u plaćanju ostalih troškova za vjenčanje poput sređivanja noktiju, šminkanja, uređivanja frizure i sl.: ako su svi troškovi uređenja o okviru pristupačnih cijena koje si možete priuštiti, ne budite nerazumne. Osobito ako mladenka odluči „uštedjeti“ na vjenčanici, veu, ukrasima i ostalom nakitu, kako bi sebi, a i vama pružila tretman kakav zaslužujete. No ako primijetite da mladenka odstupa od dogovora oko potrošnji financijskih sredstava, budite razumni i ponudite joj alternativna rješenja.

3. U dogovoru s ostalim djeverušama isplanirajte i organizirajte djevojačku zabavu. Budite kreativne; slobodno stavite mašti na volju. Ali, nemojte pretjerati ni u čemu. Sve troškove djevojačke večeri međusobno podijelite zajedno s ostalim djevojkama koje će biti prisutne.

4. Pomozite mladenki oko ostalih zadataka vezanih za vjenčanje: mladenka može inzistirati na tome da sudjelujete u adresiranju pozivnica za vjenčanje, u pripremi eventualnog programa prije ili tijekom vjenčanog slavlja, u pripremi ili izradi dekoracija sale, stolova, kuće i sl.

5. Provjerite i potvrdite isporučivanje cvjetnih aranžmana i naručenih buketa.

6. Dan prije vjenčanja provjerite imate li mladenka sve što joj je potrebno za savršeni izgled; vjenčanicu, veo, ukrase za kosu, cipele i ostale potrepštine. Podsjetite ju da si pripremi neseser za prvu bračnu noć.

7. Na dan vjenčanja, pojavite se kod mladenke u dogovoreno vrijeme. Budite joj cijelo vrijeme na usluzi.

8. Dočekajte goste kako kod kuće, tako i u sali gdje će se nastaviti svadbeno veselje.

9. Ukrasite automobile uzvanika.

10. U dogovoru s ostalim djeverušama kupite mladenki vjenčani poklon kakav je dugo priželjkivala. Ako je to bio dogovor s mladenkom. Ako dogovora uopće nije bilo, preporučujemo vam da odustanete od bilo kakve kupovine; zajedno skupite nešto novca i odložite u kuvertu. Mladenka i njezin budući suprug zasigurno će znati u što će uložiti dobiveni novac.

11. Ponudite se same da smjestite goste za njihove stolove, da ih uputite na stol s aperitivom te da potpišu knjigu uzvanika ili na bilo koji drugi način sudjeluju u stvaranju novih uspomena. Tijekom večeri potičite uzvanike na ples te nastojte održavati zabavnu atmosferu.

12. Kad vidite da kuma ima pune ruke posla tijekom slavlja, uskočite i budite spremne pomoći kad zatreba. Sudjelujte u skupljanju čestitki i poklona tijekom darivanja. U dogovoru s mladenkom i kumom, pobrinite se da svaki uzvanik na odlasku dobije zahvalnicu.

13. Na kraju, ali ne manje važno, budite joj oslonac: drage djeveruše, saslušajte sve što vam mladenka ima za reći, nemojte je obeshrabrivati ni u čemu, ali budite razumne te ukažite na stvarno stanje stvari. Pobrinite se da sve bude onako kako je zamišljeno. Budite joj emocionalna podrška tijekom svih mjeseci planiranja vjenčanja te na sami sudbonosni dan.

Objavi odgovor