Bit ćete kum najboljem prijatelju na vjenčanju? Vjerojatno ste polaskani i počašćeni činjenicom, no nemojte misliti kako je vaš jedini zadatak pripremiti nezaboravnu momačku večer; opseg vaših stvari u kojima biste trebali pripomoći puno je veći. Kao vjenčani kum vi ste desna ste ruka mladoženje ne samo prije i tijekom ceremonije već i nakon vjenčanja. Što se sve od vas očekuje i kojih je to 10 stvari koje kum mora napraviti, saznajte u nastavku teksta.
Obaveze prije vjenčanja:
1. Pomoć u traženju odijela/sale za vjenčanje: od vas se očekuje da s mladoženjom krenete u potragu za savršenim odijelom za vjenčanje, košuljom, kravatom, cipelama i ostalim potrebnim odjevnim predmetima. Osim toga, obiđite s vašim prijateljem željene lokacije odnosno sale za vjenčanje; provjerite što vam se sve nudi u gradu i izvan njega. Kasnije neka mladoženja i dogovoru s mladenkom izaberu prostor koji će najbolje zadovoljiti njihove potrebe, želje i mogućnosti.
2. Organiziranje momačke večere: jedan od glavnih zadataka kuma na vjenčanju jest organiziranje momačke zabave u dogovoru s ostalim najboljim prijateljima mladoženje.
3. Dajte mladoženji do znanja da ste uz njega u bilo kojem trenutku. Pružite mu svu potrebnu pomoć. Slušajte ga, savjetujte ga i ne osuđujte. Vi ste njegov najbolji i prijatelj, stoga to opravdajte u punom smislu riječi.
4. Pobrinite se da na dan vjenčanja nazovete sve mladoženjine bliže prijatelje; još jednom ih obavijestite o važnosti pravovremenog dolaska na ceremoniju vjenčanja.
5. Vi ste zaduženi za čuvanje vjenčanog prstenja, koje će vam mladoženja zasigurno predati jutro na dan vjenčanja.
6. Jutro najvažnijeg dana u životu vašeg najboljeg prijatelja, pojavite se kod njega dovoljno rano, kako biste mu mogli pomoći s odijevanjem ili jednostavno bili uz njega kao potpora.
Na ceremoniji vjenčanja:
7. Na ceremoniji vjenčanja, ako se vjenčanje održava u crkvi, zaduženi ste za usmjeravanje uzvanika; naime, uzvanici s mladenkine strane sjede na lijevoj strani crkve, dok se mladoženjini uzvanici usmjeravaju na desnu stranu. Ovo ćete, naravno, provjeriti i dogovoriti ranije s budućim mladencima. Kada govorimo o crkvenom vjenčanju, vi sjedite odmah iza mladoženje; s vaše lijeve strane sjedi kuma. Ako je riječ o vjenčanju kod matičara, ulazite u ured kad i mladoženja te sjedate desno od njega. Par trenutaka prije nego što se pojavi mladenka, ustajete se i čekate mladenku, opet stojeći desno od mladoženje.
8. Potpisivanje papira.
Nakon ceremonije:
9. Nakon ceremonije pomozite fotografu grupirati uzvanike, kako biste vrijeme utrošeno na fotografiranje sveli na najkraće moguće. Nemojte se predugo zadržavati ispred crkve/ispred matičnog ureda, već zajedno s djeverušama požurite do mjesta na kojem će se održati večera. Ondje ćete ukazati uzvanicima na raspored sjedenja te im pomoći pronaći stol.
10. Na vjenčanoj večeri: prije nego što se mladenci pojave u sali, „umirite“ uzvanike i pozovite ih na doček i pozdrav mladenaca.  Prije same večere na redu je vaš govor.  Savjetujemo vam da to ne bude puko čitanje s papira, već se potrudite govoriti iz srca. Mala pomoć u obliku natuknica je dobrodošla.
Tijekom večere budite nasmijani, dobro raspoloženi i spremni na uživanje, ples i dobru zabavu!

Objavi odgovor